Nieuwsbrief SoGoodToWear #1

SOGOODTOWEAR AND THE GOATS FOR GORKHA

Expeditie Nora in Nepal

Beelden van onze laatste expeditie van onze partner Nora Kravis, om de voorbereidingen te treffen voor de import van haar bokken in Gorkha (lees meer hieronder).

Met deze eerste uit een reeks nieuwsbrieven willen we jullie op de hoogte houden van alle activiteiten rond ons Nepalese geitenproject. Zoals bekend hebben we ons doel behaald in de crowdfundingactie die rond de jaarwisseling is gehouden. Een goed begin en er is inmiddels al weer veel gebeurd. Op het Utrechts Stedelijk Gymnasium werd een inzameling gehouden die vele duizenden euro’s heeft opgeleverd. Ook zijn er gesprekken gaande met diverse ontwikkelingsorganisaties om het project te ondersteunen vanuit het noodfonds dat indertijd werd opgericht voor de aardbeving. Kortom we zijn van start  en al vol op stoom. Lees hieronder meer.

Nora Kravis in Nepal

De Amerikaanse dierenarts Nora Kravis was in Nepal. Zij is partner in ons geitenproject. Nora is al bijna twintig jaar bezig om een perfecte geitenkudde te fokken op haar boerderij nabij het stadje Radda in Chianti, Toscane (zie ook haar website).

Nora werd verwelkomd door onze CEO in Nepal Bharat Dahal en mede-initiatiefnemer uit Gorkha Thakur Dital. Ze onderzocht de omstandigheden in Gorkha waar we de kudde willen beginnen. In Azië heersen onder geiten vele soorten ziekten. Door gebrek aan vaccins en goede medische kennis kan er veel misgaan in ons project en daarom is het van groot belang om de beesten goed te onderzoeken. De bokken die we helemaal uit Italië overvliegen, en die  als stamvader de kudde moeten uitbreiden, mogen natuurlijk niet ziek worden.

Ook heeft Nora bestudeerd wat voor voeding er beschikbaar is in de provincie Gorkha waar we willen beginnen, welke grassoorten er  geplant moeten worden en welke aanvullende voeding nodig is om een zo gezond mogelijke kudde te krijgen. Er zijn plannen ontworpen over de soorten stallen die moeten worden gebouwd en andere bijkomstigheden om de kuddes te kunnen verzorgen.

Nora is erg enthousiast teruggekomen uit Nepal. Ze heeft zich aan het project verbonden voor meerdere jaren en zal naar Nepal terugkeren om trainingen te geven.

Spinnen op traditionele wijze

Vroeger bestond er al een cashmere industrie in Nepal. Door allerlei omstandigheden is die zo goed als verdwenen. De productie van kleding is nog steeds groot in Kathmandu maar de gesponnen wol wordt nu grotendeels uit China geïmporteerd. Zonde want door de hoge im- en export tarieven verdwijnt er veel geld.  Voordat onze geitenkudde voldoende wol produceert om de hele collectie te kunnen maken zijn we natuurlijk wel een paar jaar verder. Daarom bereiden we ons nu voor om de ruwe wol uit India te importeren. De tarieven zijn dan veel lager en het betekent veel werkgelegenheid voor mensen in het aardbevingsgebied.

Om de wol de verwerken worden de traditionele spinnewielen gebruikt die we ter plekke aanschaffen. Dat heeft als voordeel dat er al veel kennis en ervaring aanwezig is op deze toestellen (en lokale mensen die trainingen kunnen geven) en de apparatuur veel goedkoper is.

Een nieuw soort multinational

SoGoodToWear wil ook het verschil maken in de manier waarop het bedrijf is georganiseerd. Geen onderneming met aandeelhouders en financiers die straks een bonus of dividend opstrijken maar een not-for-the-profit coöperatie die zijn winst zal besteden aan drie doelen.

Het eerste doel is om goed betaalde werkgelegenheid te creëren in de Nepalese provincies en de hoofdstad waar we werkzaam zijn.  Het tweede doel is om het bedrijf te vergroten en verstevigen. Onze nieuwe wintercollectie slaat enorm aan en hoe groter de bestelling hoe beter meer geld er is om onze geitenproject uit te breiden. Het derde doel is om de leefomstandigheden van de mensen in het aardbevingsgebied te verbeteren. We willen helpen met de herbouw van huizen (wat na twee jaar nog steeds mondjesmaat gebeurd) en andere voorzieningen waaraan behoefte is.

PWC een van de grote accountantsfirma’s van de wereld heeft SoGoodToWear geadopteerd en helpt ons gratis aan een geheel unieke bedrijfsstructuur. Een coöperatie waarbij alle leden kunnen meedenken over de toekomst  en de besteding van de winst. Een transparant bedrijf waar iedereen die erbij betrokken is kan zien wat er met de omzet en kosten gebeurt. Dus of je nu een geit hebt geadopteerd voor 100 euro, herder bent die in de bergen de geiten verzorgd of directeur die de boel in goede banen leidt, allemaal kun je alles inzien en meedenken over de coöperatie.

De nieuwe zomercollectie hangt nu in de (web)winkel

Onze nieuwe collectie hangt nu in een aantal vooraanstaande modewinkels in Nederland. (zie hier waar). Maar is natuurlijk ook te koop in onze webshop. Zoals bekend ontvangen leden van de coöperatie 20% korting in de webwinkel. (Ga hier naar onze winkel) Iedereen die heeft gedoneerd heeft recht op een code waarmee deze korting in onze webshop kan worden verzilverd. Heb je nog geen code mail dan naar info@sogoodtowear.com.