Rij met ons mee over de nieuwe weg op onze Good Farm

The Good Farm wacht op de geiten

Het heeft even geduurd, maar er zit schot in de zaak. Na veel bureaucratische problemen met het ministerie in Italië, waar we oorspronkelijk de geiten vandaan wilden halen, is besloten over te schakelen op Australische stamvaders. Zoals bekend is het plan om met hoogwaardige mannelijke cashmere geiten een kudde te beginnen in Nepal. Omdat hier de laatste vijftig jaar de cashmere industrie nagenoeg is verdwenen, zijn er nauwelijks nog geiten met de goede kwaliteit haar aanwezig, geschikt voor de kledingindustrie. De Australische mannetjes gaan daar dus verandering inbrengen.

Inmiddels is wel alles op de Good Farm geregeld. Er is water aangeboord. Want hoewel er tijdens de moesson verschrikkelijk veel water uit de hemel dendert, de rest van het jaar is het behoorlijk droog in dit land. En op een farm verbouwen we voedsel (gras, planten, graan) om de geiten te voeren. We hadden geluk, na 100 meter boren spoot het water met kracht uit de bodem.

De geiten hebben uiteraard ook bescherming nodig voor de kou en regen. Dus is er een grote stal gebouwd. Daarnaast kwam een gebouwtje voor zowel de familie die de farm gaat beheren als voor het laboratorium. In een project als dit is het van levensbelang dat de gezondheid van de geiten steeds goed wordt gecontroleerd. Water, voer, afrasteringen en onderdak. Alles staat klaar voor het moment dat in oktober de geiten uit Australie maar ook de lokale geiten de Good Farm gaan bevolken.

Gunchock is er ook klaar voor

Gunchock ligt in de bergen waar in 2015 een enorme aardbeving vrijwel de helft van alle woningen en boerderijen met de grond gelijk maakte. Gunchock is ook het hart van het wol-project van SoGoodToWear. In het dorp heeft de bevolking een prachtig gebouwtje neergezet dat niet alleen dienst doet als  gemeenschapsruimte, maar tevens is bedoeld als spinnerij. Begin oktober – als na de moesson  de wegen weer begaanbaar zijn – komen er spinnewielen en een groep lokale trainers die de mensen in dit dorp gaan leren hoe ze cashmere wol kunnen spinnen. ‘Wij zijn er klaar voor,” meldt Thakur, een van de initiatiefnemers en lid van de coop.

En dit wordt het resultaat: onze nieuwe wintercollectie 18-19