Doe mee: doneer een geit in Gorkha

SoGoodToWear heeft haar crowdfundingactie afgerond maar we staan nog altijd open voor ondersteuning. Wil je meedoen stuur dan een mail naar info@sogoodtowear.com en we sturen je de informatie toe.

Een heel nieuwe geiten industrie voor de aardbevingsslachtoffers in Nepal

Doe mee. Doneer een geit voor Nepal. In december en januari brachten meer dan driehonderd mensen samen 50.000 euro bijeen om een geitenindustrie te beginnen in Gorkha, de Nepalese provincie die in 2015 zo zwaar door een aardbeving is getroffen. Daarmee was de grootste crowdfundactie via de 1%club een groot succes. Je kunt nog steeds een geit doneren: inmiddels staat de teller op 60.000 euro.

Een geit kost 100 euro.  Je krijgt hiermee een aantrekkelijke korting op al onze producten en je wordt desgewenst lid van de coöperatie SoGoodToWear en mede-eigenaar van de kudde. Alle kleinere giften zijn natuurlijk ook welkom. Je kunt ook een geit kopen met anderen.

Wat doen we met het geld?

Cashmere geiten hebben in de winter een dikke, isolerende ondervacht. In de lente kun je die kammen en er draad van spinnen. Wij brengen de cashmere industrie weer terug naar  Nepal. Kleinschalig geitenhoeden door families, met respect voor dier en natuur, handmatig kammen, spinnen, verven met natuurlijke materialen en het verwerken tot slow fashion items, die een leven lang meegaan.

De wol wordt gebruikt voor het kledingmerk SoGoodToWear. Sogoodtowear maakt luxe basics van 100% diervriendelijke, fairtrade cashmere kleding die wordt verkocht in Europa. De winst daarvan gaat terug naar Nepal om de kudde nog verder uit te breiden en de leefomstandigheden van de werkers te verbeteren.

Het project levert structurele werkgelegenheid op, juist in de afgelegen gebieden in Nepal, waar nauwelijks werk te vinden is. Het is geen eenmalige noodhulp. We bouwen op een duurzame manier samen met de Nepalezen, een hoogwaardige industrie op en zorgen voor werkgelegenheid die er over twintig jaar nog is.

Sogoodtowear heeft de vorm van een internationale coöperatie, eigendom van iedereen die er werkt en in heeft geïnvesteerd.

Een cashmere geit kost 100 euro. Daarnaast hebben we geld nodig voor herdershonden, geitenonderkomens, (diervriendelijke) bescherming tegen roofdieren, spinne-wielen om de wol tot draad te verwerken, een community-ruimte waar gesponnen kan worden en scholing op het gebied van dierenwelzijn, duurzaam geitenhoeden, spinnen, verven etc.

We hadden minimaal 50.000 euro nodig om te starten. Dat is gelukt. Ons streefbedrag is 100.000,  daarmee kunnen we het project goed neerzetten.

Wat is onze aanpak?

Vanuit Italië importeren we een heel bijzonder ras cashmere bokken die worden gekruisd met lokale cashmere geiten. Met een uitgekiend fokprogramma brengen we het cashmere geitenras weer terug naar Nepal.

We bouwen een gemeenschapsruimte in xxxxx waar de Nepalese coöperatie-leden de centrale kudde zullen beheren. In die gemeenschapsruimte worden trainingen gegeven  in het spinnen en verven van de wol.

De kudde verdubbelt zich ieder jaar en na een jaar of acht hebben we al meer dan 10.000 geiten. Die worden steeds in kleine kuddes van 10 a 20 geiten ondergebracht bij families in de regio. De wol wordt naar Kathmandu gebracht waar het wordt verwerkt tot de basics van SoGoodToWear en andere merken die met diervriendelijke cashmere willen werken. Dit zorgt ervoor dat de Nepalezen blijvend werk en inkomen hebben.

Met een bijdrage van minimaal 100 euro help je ons aan een geit en krijg jij een aandeel in de cooperatie. Je ontvangt een certificaat en wordt mede-eigenaar van de coöperatie. We keren geen winst uit, maar als je wilt kun je meepraten over belangrijke beslissingen. Als cooperatie-lid krijg je 20% korting op alle producten van SoGoodToWear in de webshop. (link).

Je kunt één of meer geiten kopen. Je kunt ook een certificaat samen met anderen kopen (maximaal 5 mensen). Die hebben dan alle vijf recht op 20% korting in de webshop.

Natuurlijk kun je ook met een kleinere bijdrage het project ondersteunen.

Geiten in Chianti waar de stamvaders voor onze kudde vandaan komen